Proje yönetimine kaynak yönetimi demek daha doğru belki de. Peki nedir bu kaynaklarımız?
Proje yönetimine kaynak yönetimi demek daha doğru belki de. Peki nedir bu kaynaklarımız? Kaynak dediğimiz; sadece para, malzeme yada iş güçü müdür? Tabi ki hayır. Belki de çoğu kez atladığımız ya da önemsemediğimiz zaman, bizim en sınırlı kaynağımız. Zaman içinde kaçırdığımız fırsatlar ise belkide bizim hiç bir zaman hesaplayamayacaklarımız kazançlarımız arasında. Peki bu zaman yönetimi gayrimenkul sektöründe en iyi nasıl yapılabilir diye sorarsak, bunun cevabı proje yönetimi olacaktır.
Proje yönetimi nedir? Kapsamında neler bulunmaktadır?
Proje yönetimi sadece inşaat aşamasındaki saha hizmetlerini ya da yüklenicilerin kordinasyonunun sağlanmasıa yönelik değildir. Projenin hazırlık-fizibilite , tasarım ve finansman aşamalarınıda içine almalıdır. Yapılması karar verilen yatırımın bitirilmesi en önemli öncelik olmalıdır. Bu süreçin bütün düşünülerek bütün aşamalarının planlaması gerekir.
Rekabetin arttıgı gayrimenkul piyasasında en kısa sürede , en uygun fiyata , en doğru ürünü , en düşük finansman maliyeti ile oluşturan yatırımların başırılı olabileceği bir sürece girmiş bulunmaktayız.
Arazi seçiminden sonra yerin ve pazarın taleplerin doğru belirlenmesi ve ön fizibitenin yapılmasından sonra , İşveren ihtiyaçlarının doğru belirlenmesi ile başlayan süreç , bu ihtiyaçı en iyi şekilde gerçekleştirebilecek tasarım ve uygulama ekiplerinin kurulması ile devam eder. Proje yönetim ekibi hem süreç, hem de maliyet yönetimi yapar. İnşaat ile ilgili süreçlerlerin yürütüldüğü stratejiler, tasarım sürecinin bir aşamasıdır. Yeterince detaylandırılmamış ihtiyaç programları, doğru yönlendirilmemiş tasarım süreci ,inşaat aşamasında yapbozlara , maliyet artışlarına , geçikmelere, kaynakların gereksiz kullanımına ve istenilen kaliteye uygun olmayan bir projenin gerçekleşmesine sebep olacaktır.Proje yönetimi tanım itibariyle planlama eylemidir.Planlamanın doğru yapılması, yani tasarım süreci, uygulamanın yani inşaat sürecinin başarısını belirleyen en önemli etkendir.
Projenin inşaat öncesi en erken safhalarında; temel planlama (işletme &maliyet planlama )kararlarının alındığı, akabinde müşteriye sağlandığı stratejik danışmanlık ile sürecin ilerki aşamalarıyla ilgili öngörüde bulunarak doğru maliyetlerin doğru kaynaklara tahsis edilmesini kapsar.
Yer seçimi,yerleşim ve süreç planlama, tasarım yönetimi, inşaat koordinasyonu ve işletmeye alma (kiralama/satış )süreci ile son bulan yatırım süreçi içinde belkide en tanımlı olanı inşaat aşamasıdır. İnşaat aşamasından önce yer alan fizibilite ve tasarım aşaması, son ürün olan gayrimenkulun doğru zamanda, doğru proje ve doğru ürünle gayrimenkul pazarında amaçladığı başarıyı yakalamasını sağlayacaktır.
Comments